Wyjście za milion. Fundusz Seed Capital sprzedał udziały w znanym startupie

Okrągły milion złotych – za tyle fundusz AIP Seed Capital sprzedał swoje udziały w spółce Qpony.pl. Nazwisko nowego inwestora nie zostanie na razie ujawnione.

AIP Seed Capital zainwestował w Qpony w 2012 roku. Za 15 proc. udziałów fundusz zapłacił wtedy 100 tys. zł. Była to nagroda za zwycięstwo w konkursie House of Walkers Project, który AIP Seed Capital zorganizował we współpracy ze znaną marką whisky. Kapituła doceniła przedsięwzięcie poznańskich studentów, uznając przy tym, że w perspektywie kilku-kilkunastu lat ma ono szanse na międzynarodowy sukces.

Na razie Qpony podbiły polski rynek. Z aplikacji, która oferuje m.in. zniżki na ubrania czy jedzenie, korzysta codziennie ponad 60 tys. osób. Celem spółki jest jednak, aby do końca tego roku ich liczba wzrosła do 100 tys. Wśród partnerów Qponów można wymienić takie marki jak KFC, Ikea czy sieć kinowa Multikino.

– Pieniądze z inwestycji pozwolą nam ulepszyć produkt. Chcemy m.in. postawić na personalizację ofert i zbudować największą sieć beaconów w Polsce. W ten sposób każdy użytkownik będzie mógł otrzymać kupon swojej ulubionej marki, a następnie wykorzystać go w wybranym przez siebie punkcie sprzedaży – podkreśla Tomasz Jabłoński, założyciel i prezes Qponów.

Na pomysł otwarcia biznesu Jabłoński wpadł podczas podróży po Stanach Zjednoczonych. W tym kraju bowiem kupony rabatowe cieszą się sporą popularnością. Można dzięki nim dostać zniżkę na wszystko – od jedzenia po kursy językowe. W 2010 roku, jako osoba bez większej wiedzy biznesowej, wziął udział w Szkole Milionerów zorganizowanej przez Inkubatory AIP, a dziś sam prowadzi firmę wartą miliony. Wartość Qponów wynosi obecnie, bagatela, 12 mln zł.

Mariusz Turski, prezes AIP Seed Capital: - Inwestujemy w najlepsze pomysły biznesowe. Przykład Qponów pokazuje, że model, który stworzyliśmy, daje bardzo duże możliwości do rozwoju startupów. To fenomen nie tylko na skalę Polski, ale i Europy. W 2012 roku zainwestowaliśmy w spółkę 100 tys. zł, a po trzech latach otrzymaliśmy zwrot w wysokości 1 mln. Podejmując decyzje inwestycyjne, zawsze wierzymy, że firma, na którą postawimy, dołączy do grona spółek sukcesu, a środki otrzymane ze sprzedaży udziałów będziemy mogli przeznaczyć na finansowanie kolejnych startupów.

Sukces Qponów nie dziwi Zuzanny Kaniewskiej, jednej z dyrektorów AIP (odpowiada m.in. za oddział w Poznaniu), która współpracowała z firmą jeszcze w czasach, gdy ta działała w inkubatorze przedsiębiorczości. – AIP dało im narzędzia, a oni potrafili je wykorzystać. Młodych przedsiębiorców często gubi przekonanie, że wiedzą już wszystko w swojej dziedzinie. Tymczasem panowie z Qponów chętnie pogłębiali wiedzę i przychodzili na wszystkie możliwe szkolenia – mówi.

AIP Seed Capital funkcjonuje w ramach Polski Przedsiębiorczej, której celem jest stworzenie  najbardziej efektywnego systemu wspierania startupów na świecie. Spółki, oprócz inwestycji w wysokości 100 000 PLN za 15% udziałów, otrzymują również wsparcie w ramach ekosystemu AIP Seed Capital - niezbędne do wyjścia na rynek globalny oraz do pozyskania drugiej rundy inwestycji. Fundusz do tej pory zainwestował w 107 startupów. Więcej informacji: http://aipseedcapital.co/

Wyjscie_za_milion._Fundusz_Seed_Capital_sprzedal_udzialy_w_znanym_startupie.pdf

pdf | 161 KB

Wyjscie_za_milion._Fundusz_Seed_Capital_sprzedal_udzialy_w_znanym_startupie.docx

docx | 104 KB

Dla niej i dla niego kolor ma znaczenie przy zakupach internetowych. Jak dostosować stronę internetową do oczekiwań obu płci?