Hi Tech Startup – rekrutacja trwa!

Do 28 września trwa nabór do programu Hi Tech Startup, organizowanego przez Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości i Fundację Kronenberga przy Citi Handlowy. Ta nowatorska inicjatywa ma na celu wyłonienie najlepszych technologicznych pomysłów, a następnie przekucie ich w dobrze działający i dochodowy biznes.  Do konkursu zgłaszać się mogą studenci oraz absolwenci warszawskich uczelni.

Hi Tech Startup to projekt, który daje osobom zajmującym się nowymi technologiami szansę na stworzenie własnego biznesu, pozyskanie inwestora do rozwoju swoich pomysłów lub też znalezienie zatrudnienia w organizacji potrafiącej docenić i wykorzystać ich potencjał.

W młodych ludziach drzemie olbrzymi potencjał, jeśli chodzi o nowe technologie, mówi Krzysztof Kaczmar, prezes Zarządu Fundacji Kronenberga przy Citi Handlowy. Naszym obowiązkiem jest go wykorzystać, umożliwiając tworzenie i wspierając już istniejące startupy. Stąd pomysł na projekt Hi Tech Startup, którego zadaniem jest przekucie innowacyjnych pomysłów w dobrze funkcjonujący i zarabiający na siebie biznes.

Konkurs Hi Tech Startup składa się z czterech etapów: rekrutacji, rozbudowy modeli biznesowych, preinkubacji i rozwoju sprzedaży najbardziej obiecujących firm. Łącznie trwa 10 miesięcy. W pierwszym etapie wyłonionych zostanie 50 najlepiej zapowiadających się projektów. Kapituła oceniać będzie mi.in. innowacyjność, strategię rozwoju ewentualnej firmy, rzeczywiste możliwości wdrożenia pomysłu w życie oraz potencjalną dochodowość. W kolejnym etapie uczestnicy konkursu otrzymają wsparcie w postaci szkoleń i warsztatów, a następnie będą mieli możliwość przetestowania swojego biznesu. W końcowej fazie 10 najbardziej obiecujących projektów będzie mogło rozpocząć działalność w oparciu o swoją koncepcję. Ostatecznie najlepsze trzy zaprezentują swoje produkty/usługi przed przedstawicielami biznesu, władzami lokalnymi oraz mediami podczas finałowej gali projektu w lutym 2016.

Misją AIP jest szerzenie przedsiębiorczości wśród młodych ludzi. Dlatego prowadzimy kilkanaście projektów specjalnych, które mają za zadanie wspieranie innowacyjnych pomysłów. Chcemy wykreować obraz naszego kraju jako centrum doskonalenia startupów z zakresu nowych technologii, co pomoże zarówno naszej gospodarce, jak i młodym ludziom, którzy nie będą musieli wyjeżdżać zagranicę w poszukiwaniu możliwości rozwoju. Cieszę się, ze do projektu Hi Tech Startup zgłosiło się tak dużo kreatywnych osób. Czekamy na kolejne zgłoszenia do końca września – powiedział Jacek Aleksandrowicz, twórca AIP i Polski Przedsiębiorczej.

Patronat honorowy nad przedsięwzięciem objęła Prezydent m.st. Warszawy. Partnerami projektu są Politechnika Warszawska oraz Instytut Badań Stosowanych PW.

Aby wziąć udział projekcie, należy do końca września 2015 roku wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny na www.hitechstartup.pl.

---
Kontakt dla mediów:
Kamil Kempisty - Dyrektor AIP przy Uniwersytecie Warszawskim, tel. to 515 061 836, e-mail: kamil.kempisty@inkubatory.pl
Dorota Szostek - Rustecka, Dyrektor Biura Prasowego Citi Handlowy, tel. (+48 22) 690 10 49,  e-mail: dorota.szostekrustecka@citi.com
Krzysztof Kaczmar, Prezes Zarządu Fundacji Kronenberga przy Citi Handlowy, tel. 501 128 882, e-mail: krzysztof.kaczmar@kronenberg.org.pl

---
Inkubatory AIP (AIP) są praktyczną szkołą prowadzenia biznesu dla startupów. AIP umożliwiają przetestowanie pomysłów na rynku na preferencyjnych warunkach i bez konieczności rejestracji działalności gospodarczej lub spółki. AIP to także jedyny ekosystem w Polsce umożliwiający uzyskanie finansowania na rozwój w najprostszym modelu inwestycji – 100/15 czyli 100 000 zł za 15% udziałów w startupie. Dzięki tej innowacyjnej na skalę europejską sieci 50 inkubatorów, od 2004 roku AIP pomogło rozwinąć się ponad 10 000 początkującym przedsiębiorstwom, a obecnie pod swoimi skrzydłami ma 2112 startupów. Wśród nich znalazły się m.in.: Qpony.pl, MISBHV, Glov.
Więcej informacji www.inkubatory.pl Twitter: @inkubatorypl Facebook: inkubatorypl

Działająca od 1996 roku Fundacja Kronenberga przy Citi Handlowy wspiera w imieniu Banku prace na rzecz dobra publicznego w obszarach tematycznych takich jak: edukacja, rozwój lokalny i ochrona dziedzictwa kulturowego. Realizowane przez nią działania obejmują m.in. program edukacji finansowej dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych Moje Finanse organizowany wspólnie z NBP i Fundacją Młodzieżowej Przedsiębiorczości; Wolontariat Pracowniczy (program zaangażowania pracowników Citi Handlowy w wybrane przedsięwzięcia społeczne), konkursy: Mikroprzedsiębiorca Roku i o Nagrodę Banku Handlowego w Warszawie SA za szczególny wkład w rozwój nauki w sferze ekonomii i finansów oraz Nagrodę im. prof. Aleksandra Gieysztora za osiągnięcia w dziedzinie ochrony polskiego dziedzictwa kulturowego.

Bank Handlowy w Warszawie S.A. to jedna z największych instytucji finansowych w Polsce, oferująca pod marką Citi Handlowy bogaty i nowoczesny asortyment produktów i usług bankowości korporacyjnej, inwestycyjnej i detalicznej. Bank Handlowy obsługuje 20 tys. klientów korporacyjnych i 869 000 klientów indywidualnych poprzez nowoczesne kanały dystrybucji oraz sieć 87 oddziałów. W skład grupy kapitałowej Banku wchodzą takie podmioty jak: Dom Maklerski Banku Handlowego i Handlowy Leasing. Przynależność do Citigroup, największej na świecie instytucji finansowej, zapewnia klientom Banku Handlowego dostęp do usług finansowych w ponad 100 krajach na całym świecie.

Informacja_prasowa_o_Hi-Tech_Startup_projekt_21.09.docx

docx | 102 KB

fundacja_kronenberga_citi_handlowy_logo.jpg

AIP_logo.jpg

Informacja_prasowa_o_Hi-Tech_Startup_projekt_21.09.pdf

pdf | 283 KB

citi_handlowy_logo.jpg

hi_tech_logo.jpg

Technologiczna rewolucja na miarę XXI wieku w branży meblarskiej.