Technologiczna rewolucja na miarę XXI wieku w branży meblarskiej.

Polski startup Tylko.com właśnie miał swoją europejską premierę na Designjuction 2015 – głównej wystawie London Design Festival, gdzie znalazł się wśród 10 najbardziej innowacyjnych projektów według dziennika The Telegraph. Razem ze światowej sławy projektantem wzornictwa przemysłowego Yves‘em Béhar zaprezentowali nowy kierunek rozwoju branży meblarskiej, która do tej pory była nietknięta przez rewolucję technologiczną.

Designerskie projekty w pełni skoordynowane w mobilną aplikacją reprezentują innowacyjne podejście do projektowania i kupowania mebli. Regał Ivy shelf, stół Hub Table oraz młynek do soli i pieprzu Totem Mill dostępne są w sprzedaży na terenie Polski, Niemiec, Austrii oraz Wielkiej Brytanii.

Masowa customizacja i automatycja produkcji w smartfonie czyli design XXI wieku
Tylko.com to aplikacja na smarfon lub tablet reprezentująca nowe podejście do designu i kupowania mebli. Wykorzystana w aplikacji technologia rozszerzonej rzeczywistości (Augmented Reality) umożliwia zaprojektowanie i dopasowanie mebla do swoich potrzeb. Klient może wejść w kolaborację z designerem i dostosować jego produkt według swoich preferencji w sposób przewidziany przez projektanta. Każdy mebel możliwy jest do skonfigurowania również na stronie internetowej Tylko.

„Aplikacja nie narzuca określonej formy mebla, lecz umożliwia wybór każdego z jego elementów, zarówno pod względem wielkości, kształtu, materiału, jak i koloru. Meble są umieszczane w rzeczywistej wielkości w pomieszczeniu, co daje klientowi możliwość oszacowania odpowiedniej wysokości i szerokości zaprojektowanego produktu. Aplikacja pozwala poczuć, jak zamówione meble będą wyglądały w przestrzeni domu lub biura, zanim się tam pojawią” – tłumaczy Jacek Majewski, współzałożyciel i projektant Tylko.

Model biznesowy Tylko.com oparty jest na zautomatyzowanej produkcji i systemie dostaw prosto do klienta. Jeden klik i pliki produkcyjne wysyłane są bezpośrednio do fabryki, by następnie gotowy mebel trafił do klienta bez dodatkowych pośredników.

„Produkcja odbywa się wyłącznie w polskich fabrykach obsługujących ekskluzywne marki meblowe. Podczas gdy inne firmy zamawiają̨ tysiące sztuk, Tylko produkuje pojedyncze egzemplarze. Dzięki eliminacji pośredników, sprzedawców i problemu magazynowania, możemy zaoferować́ klientom dobrze zaprojektowane, wysokiej jakości produkty w przystępnej cenie” – mówi Benjamin Kuna, współzałożyciel Tylko.

Rozkochać w sobie Dolinę Krzemową i inwestorów
Na początku 2014 roku w San Francisco Tylko.com (wtedy jeszcze pod nazwą CSTM) został zwycięzcą prestiżowego Launch Festival w kategorii Best Technical Achievement. Jury i uczestnicy konferencji docenili zaawansowaną technologię Tylko.com. Tym samym startup dołączył do grona takich zwycięskich projektów biznesu jak: Dropox, Fitbit czy Spacemonkey.

Niecały rok później startup pozyskał 1.6 mln USD od 8 zagranicznych inwestorów,wśród nich znalazł sie także wspomniany, Yves Béhar – najbardziej wpływowy designer na świecie. Jest także dyrektorem kreatywnym w Jawbone, właścicielem wielokrotnie nagradzanego fuseproject, a także doradcą oraz designerem jednego z pierwszych produktów Tylko. Jego realizacje wykorzystują inteligentne rozwiązania w taki sposób, aby odbiorcy mogli w nich odnaleźć zupełnie nowe zastosowania. Meblową rewolucję wsparli także m.in.:
•Paua Ventures - jeden z najlepiej perfomujących funduszy w Niemczech. W tym roku sprzedał grupie mediowej ProSiebenSat.1 udziały w dwóch projektach e-commerce - Flaconi i Amorelie.

•Jos White - inwestor prywatny, co-founder i partner w nowojorskim funduszu Notion Capital. Jos był co- foundererm i szefem marketingu w RBR Network (sprzedany Datatec za 60 mln $), Star (sprzedany Claranet za 90 mln $) oraz MessageLabs (sprzedany Symantecowi za 700 mln $).

•Joanne Wilson - anioł biznesu, zaangażowana kapitałowo w kilkanaście startupów m.in. Blue Bottle Coffe, Spring czy Architizer.

•Marcus Segal  - wiceprezes ds. operacyjnych w Zynga
Games, amerykańskim producencie gier przeglądarkowych m.in: FarmVille, CityVille czy Zynga Poker.

Zespół zarządzający przekonał inwestorów, dla których były to pierwsze inwestycje w Polsce, do objęcia udziałów w spółce z o.o. Założyciele Tylko.com to wszechstronni projektanci Hanna Kokczyńska i Jacek Majewski, przedsiębiorca Benjamin Kuna, architekt Mikołaj Molenda oraz specjalista od designu parametrycznego Michał Piasecki.

Ivy, Hub, Totem - trzy produkty, które zyskały uznanie na London Design Festiwal.
Regał Ivy, wykonany z najwyższej jakości sklejki importowanej z Finlandii lub drewna jaworowego, to pierwszy produkt stworzony przez projektantów Tylko.com. Łączy klasyczny design z nowoczesnymi metodami produkcji. Projektując swoją półkę klient może wybrać spośród czterech proponowanych układów przestrzennych: Slant, Gradient, Mosaic and Grid i dostosować́ ich ostateczny wygląd za pomocą aplikacji.

Owocem współpracy projektanta Yves'a Béhar i założycieli Tylko.com jest stół Hub Table, który może pełnić́ funkcję stołu konferencyjnego, stołu do jadalni, biurka czy stolika kawowego. Hub Table wykończony jest wytrzymałym, matowym laminatem o dużej gęstości lub naturalnym dębowym fornirem. Z kolei modułowy młynek do pieprzu i soli Totem Mill to dzieło utalentowanego projektanta, Krystiana Kowalskiego. Elementy urządzenia mogą być sześciokątne lub owalne, wysokie i niskie, wykończone bezbarwnym lub kolorowym lakierem.

---
Tylko (www.tylko.com) to aplikacja iOS reprezentująca nowe podejście do projektowania i kupowania mebli. Firma proponuje trzy designerskie projekty w pełni skoordynowane z mobilną aplikacją: regał Ivy shelf, stół Hub Table oraz młynek do soli i pieprzu Totem Mill. Aplikacja nie narzuca określonej formy mebli i urządzeń, lecz umożliwia wybór każdego z elementów, zarówno pod względem wielkości, kształtu, materiału, jak i koloru. Po wybraniu idealnych parametrów i detali, klient może zwizualizować produkt w dowolnej przestrzeni za pomocą opcji „Context View” (rozszerzonej rzeczywistości). Meble i akcesoria są umieszczane w rzeczywistej wielkości w pomieszczeniu, co pozwala oszacować odpowiednie wymiary zaprojektowanego produktu. Aplikacja Tylko to intuicyjny, szybki i prosty sposób umeblowania domu oparty na zautomatyzowanej produkcji i systemie dostaw. Zaprojektowane w aplikacji meble dostarczane są prosto do klienta, bez pośredników. Startup Tylko pozyskał 1,6 mln dolarów od 8 inwestorów w seedowej rundzie finansowania.

tylko_2015_all_products__campaign.jpg

Technologiczna_rewolucja_na_miar__XXI_wieku_w_bran_y_meblarskiej_informacja_prasowa_29.09.15_.pdf

pdf | 323 KB

tylko_TEAM_founders.jpg